Dru yoga   
Love. Every. Moment

Yoga en burn-out

Ongeveer 9 jaar geleden: de kinderen waren nog klein en ik had een drukke pittige baan in een organisatie die op instorten stond. Van nature ben ik gevoelig, een doorzetter, schouders eronder en doorgaan totdat je erbij neervalt. Niet de ideale manier van denken, maar ik kon toen voor mijn gevoel niet meer terug. De stress was ontzettend hoog en ik was aan het overleven. Mijn ademhaling, wanneer ik het niet vergat, zat ontzettend hoog. Ik leefde voornamelijk in mijn hoofd, daar had ik tenminste nog controle over. Dacht ik… totdat ik emotioneel en fysiek nergens meer toe in staat was. Ik weet het nog goed. Ik wilde naar mijn werk gaan, maar ik kwam letterlijk de drempel niet meer over. Ziekmelden was nog mijn enige optie. Op dat moment gaat er natuurlijk van alles door je heen. Het enige wat je op zo’n moment nog kan, is je erbij neerleggen dat het niet langer zo door kan gaan. Acceptatie!

Het positieve van het verhaal is dat op dat moment mijn leven een totaal andere wending heeft gekregen. Na een jaar rust ben ik langzaam weer in beweging gekomen: ik ben begonnen met sporten en het beoefenen van Yoga. Wat totaal nieuw voor me was. Op de mat kwam ik tot rust. Ik werkte aan mijn ademhaling en het lukte me steeds beter om te luisteren naar mijn lichaam en te leren waar mijn grenzen lagen. Daarnaast waren de yogalessen ook altijd gezellig en kreeg ik het gevoel ‘erbij’ te horen.

Daar is ook mijn passie voor Yoga ontstaan. Ik wilde hier meer over weten, leren en doorgeven.

Dus door Yoga leer je je eigen lichaam kennen en je grenzen ontdekken door bewust fysieke bewegingen te combineren met ademhalen. Je komt meer in het hier en nu, wat ervoor zorgt dat je de baas bent over je gedachten en dat jezelf invloed uit kan oefenen op hoe je reageert op bijvoorbeeld stressvolle situaties. Door fysiek bezig te zijn en tegelijk mentaal getraind te worden, ga je letterlijk en figuurlijk sterker in je schoenen staan. Steeds meer accepteren wie je bent en dat je emoties en gevoelens er mogen zijn. Jij mag er zijn. Met meer (zelf)vertrouwen!

Ook verlies je afvalstoffen. Met name bij de draaiende oefeningen, zorgt je lichaam ervoor dat je de afvalstoffen uitknijpt. Het loslaten hiervan heeft een positief effect op je lichaam en geest. Zo houdt je meer energie over om gezond te zijn. Heb je burn-out klachten, dan is het helemaal belangrijk om je lichaam te detoxen van deze afvalstoffen.

Ja, Yoga helpt écht bij een burn-out. Dit betekent niet dat Yoga de enige manier is om een burn-out tegen te gaan, te genezen of om deze nooit meer te laten terugkomen. Je moet ook echt bij jezelf nagaan wat voor jou de oorzaken van de burn-out waren en je moet bereid zijn om je leven anders in te richten.

Yoga helpt je hierbij door jezelf te accepteren om wie je bent en inzicht te krijgen in wat jij belangrijk vindt. Ga daarom op meerdere manieren je burn-out te lijf en omarm Yoga als één van die manieren.