Yoga & Holistische massage therapie
Love. Every. Moment

Yoga, dat is echt niks voor mij!

Het is interessant om te zien en te voelen wat het woordje Yoga bij iemand kan oproepen. Yoga? Daar ben ik niet lenig genoeg voor of dat is veel te zweverig en daar houd ik niet van. In het begin vond ik het lastig om hiermee om te gaan, want wat er tegen me gezegd werd, resoneerde niet met mijn gevoel. Soms betrapte ik mezelf erop dat ik Yoga ging verdedigen of iemand wilde gaan overtuigen. Want Yoga is meer dan rekken en strekken. Yoga verdedigen en anderen overtuigen doe ik niet meer. Enerzijds zijn er mensen die direct de deur dicht gooien en anderzijds zijn er mensen die weerstand voelen maar toch ook nieuwsgierig zijn. Dat Yoga goed voor je is dat is een gegeven, maar wandelen in het bos, tennissen en hardlopen ook. Het allerbelangrijkste echter is dat je iets doet waar je gelukkig van wordt. Een bezigheid die je wat brengt, waar je je goed bij voelt. Wat ik me afvraag: wat maakt dat je weerstand voelt naar Yoga en toch nieuwsgierig bent?

Laatst sprak ik iemand die vroeg of ik Yoga les geef. Dit kon ik bevestigen, waarna ze aangaf dat haar vriendin Yoga lessen wil volgen en dat ze ook mee wil gaan. Echter, eigenlijk vindt ze het te zweverig. Toen vroeg ik haar wat ze zweverig aan Yoga vindt. Daar was lastig een antwoord op te geven, gaf ze aan. Kortom, wat is zweverig aan Yoga? Is het iets tastbaars of een gevoel? Is dat een beeld van Yogi’s met geitenwollen sokken in een kringetje omringt met wierook? Of zijn het de woorden energie, chakra, hemel en aarde?

Door te zeggen of zweverig is wanneer je langzaam je aandacht naar het lichaam brengt en je jouw ademhaling voelt, gaf ze dit aan als een bevestiging. Mijn antwoord hierop was dat je lichaam het allerbelangrijkste is dat je bezit en door te ademen blijf je in leven. Beiden moesten we hierop lachen. Haar overtuigen van Yoga wil ik niet doen, want ik ben van mening dat wanneer iemand toe is aan Yoga diegene hier vanzelf behoefte aan krijgt. Of is dit te zweverig?

Goed nieuws, want om Yoga te beoefenen hoef je niet lenig of zweverig te zijn. Mocht je het nou wel zweverig vinden: neem plaats op een kussen en zweef lekker weg! We vliegen toch al te veel en te hard door het leven. Ik ben van mening dat wanneer je Yoga beoefent je ‘Ja’ zegt tegen jezelf. Net zo goed dat je naar de kapper, de pedicure of masseur gaat. Dat je vooral bezig bent met genieten en jezelf verzorgen.