De zin ‘Wees lief voor jezelf’, is wat ik met regelmaat tijdens mijn lessen benoem. Net zo zoals de uitspraken: ‘Luister naar je lichaam’, Voel even of je echt lekker ligt’ en ‘Adem je nog wel?’. Want het is belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Dat je de ruimte mag nemen om voor jezelf te zorgen en dat je het zo aangenaam mogelijk mag maken. Yoga hoort geen pijn te doen. Vaak zie ik yogi's worstelen met pijn, maar dat is niet nodig. Het is goed om jezelf soms te pushen, maar vergeet niet om ook vriendelijk voor jezelf te zijn! Vaak moeten we van alles van onszelf: zijn we met zoveel dingen tegelijk bezig en van alles aan het regelen. Veelal zijn we bezig met de buitenkant, de ander, en minder met de binnenkant, onszelf. Wat zou een ander willen? Wat zou de ander vinden of denken? Wat kan ik doen voor de ander? Op een gegeven moment verliezen we het contact met onszelf en zonder dat je het door hebt ga je over je eigen grens. In plaats van je te richten op anderen, is het nu tijd om je bewust te richten op jezelf: ‘Hoe ben ik lief voor mezelf?’.
Laten we vanaf vandaag beginnen ‘nog’ liever te zijn voor onszelf…
1 Kies voor jezelf
Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven. Je kan dan ook iets betekenen voor anderen. Jij bent belangrijk, alles begint bij jou! Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. Het heeft te maken met eigenliefde. Een onvoorwaardelijke liefde voor en acceptatie van jezelf. Leer te ontdekken wie je bent zodat je keuzes kan maken op basis van je intuïtie. Leven vanuit je hart kan spannend zijn als je nog niet goed weet wie je bent. Wanneer je vanuit je hoofd leeft, heb je bij elke beslissing de voor en tegens op een rijtje gezet en weet je ongeveer wat het resultaat daarvan zal zijn. Hoe anders is het met leven vanuit je intuïtie? De focus ligt op het proces. Uit ervaring kan ik je vertellen dat leven vanuit je hart heel verrassend kan zijn en je zoveel meer kwaliteit uit je leven kan halen. Ja het is kwetsbaar, maar omarm die kwetsbaarheid en voel de kracht die vrij komt! Heb vertrouwen en het komt goed!
2 Zeg ‘JA’
Zeg eens wat vaker ‘ja’ tegen jezelf. Tegen een ander is het vaak makkelijker om ja te zeggen, dan tegen jezelf. Tegen jezelf zeg je makkelijker ‘nee’, want dan komen er allerlei redenen achteraan. En dat terwijl ‘nee’ zeggen tegen anderen vaak een uitdaging is. Dus zeg vaker ‘ja’ tegen jezelf en misschien wel ‘nee’ tegen de ander. Al is ‘nee’ zeggen tegen een ander soms ook een hele uitdaging. Misschien voel jij je wel schuldig en ben je jezelf tegenover de ander aan het verontschuldigen. Stop daarmee, want als je ‘ja’ zegt tegen jezelf dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen.
3 Niets moet!
Allereerst vervangen we het woordje moeten met kunnen. Wees eens kritisch of iets echt ‘moet’ of dat je het ook even kunt laten? Is het echt nodig en kan het ook een ander moment? Je kan altijd nog beslissen om het te doen. Je geeft jezelf hiermee ruimte en een keuze. Dat maakt je flexibel en zorgt ervoor dat àls je ergens voor kiest dat toch anders voelt. Dit geldt ook tijdens de yogales. Tijdens de lessen ben je nergens tot verplicht. Je hebt altijd een keuze. Voel of het nog goed voor je is? Zo niet, dan pas je de beweging aan of stop je. Neem even een pauze of ga lekker zitten of liggen.
4 Respecteer je lichaam.
Ieder lichaam is uniek. Je kunt jou yogareis niet vergelijken met een ander. Het mooie van yoga is dat je hierin je eigen pad mag bewandelen en je eigen tempo mag bepalen. Luister naar je lichaam, Hoe voel je je vandaag? Wees je bewust welke signalen je lichaam je geeft. Dit kan per dag verschillen. Waar je behoefte ligt dus ook! “A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms.”― Zen Shin
5 geeft jezelf complimenten
Geef jij jezelf wel eens een compliment? Dat je ‘s morgens voor de spiegel staat en zegt tegen jezelf: ‘Ik doe ertoe, ik ben uniek of ik ben een geschenk voor de mensen om mij heen.’. Een oprecht compliment zorgt voor de verbinding met jezelf en dat je jezelf accepteert zoals je bent met alles wat daarbij hoort. Zelfs je fouten of dingen die je nog kan verbeteren. Al heb je iets geprobeerd en het ging niet goed, verdien je een compliment. Tijdens je yogabeoefening mag je ook lief zijn voor jezelf door jezelf complimenten te geven. Leg de focus op wat goed gaat in plaats van de nadruk te leggen op wat je minder goed vindt gaan. ‘It doesn't get easier you just get better’! - unknown
6 Lach
Waar wordt jij vrolijk van? Hoe vaak lach jij op een dag? Probeer maar eens uit dat wanneer je een glimlach op je gezicht tovert je meteen een stukje ontspanning voelt. Ik vind het heerlijk om te lachen, lol te maken en niet meer bij te komen van het lachen. Tijdens de yogalessen wordt er wel eens flink gelachen. Een grapje, leuk onderwerp of wanneer ik tijdens een beweging of houding een spreekfoutje maak, die echt te hilarisch is.
Één ding is zeker, lachen is gezond! Lachen zorgt voor een stroom van positieve gedachten en gevoelens. Het zorgt er ook voor dat we ons verbonden voelen met anderen en ons voor hen openstellen. Door te lachen, ook om onszelf, kunnen we de dingen relativeren en nemen we het leven wat minder serieus. Lachen versterkt het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen virussen en bacteriën. Lachen ontspant en vermindert stress, de bloeddruk en hartproblemen. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en ontspant de spieren. Tijdens het lachen komen er endorfinen vrij in je hersenen, waardoor je je goed gaat voelen en eventuele pijn en een teveel aan stresshormonen vermindert. Méér lachen is dus goed voor iedereen!
En belangrijk! Yoga zorgt er ook voor dat je jezelf beter gaat voelen. Minder passief, sloom en lamlendig en meer energie. Je wordt meer ontspannen en dat heeft ook effect op je gedachtestroom. Je wordt flexibeler en krijgt meer rust.