Dru yoga   
Love. Every. Moment

Herfst is loslaten...

Langzaam glijden we de herfst in. De bladeren veranderen van kleur. Die prachtige kleuren waar we van mogen genieten.  Uiteindelijk overwint de zwaartekracht en vormen alle bladeren een prachtig tapijt op de grond. Het is een mooi metafoor. Als de boom al zijn bladeren zou vasthouden, zou hij in de wintertijd moeite krijgen met overleven. In de winter heeft de boom veel water nodig en doordat het zo koud is hebben de wortels meer moeite met opnemen van vocht. De boom laat de bladeren daarom los, uit pure zelfbescherming.  Zonder blad laat de boom zich zien in al zijn puurheid en kwetsbaarheid. Er is een periode van rust, waarna er weer ruime is voor groei van nieuwe bladeren.

Gun jij jezelf wel eens een periode van rust? Dat je even stilstaat bij jezelf? Lekker door het bos wandelen, struinen door de blaadjes?

De herfst nodigt je uit om naar binnen te keren en los te laten. ‘Laat los wat je niet meer nodig hebt’. Klinkt altijd zo makkelijk, maar loslaten is voor velen een van de lastigste dingen. Je kant beginnen met kleine stapjes. Hieronder geef ik je wat tips:

Ruim je huis op

Maak eens een reis door je kledingkast en wat je al langere tijd niet hebt gedragen kan je weggeven aan iemand die het goed kan gebruiken. Hetzelfde kan je doen met kastjes en lades. Kijk eens naar wat je hebt verzameld en toch wel weg kan. Het opruimen geeft je letterlijk meer ruimte in je huis en ruimt het ook op in je hoofd. De eerste stap van loslaten is gezet!

Beweging

Voel je je misschien wat futloos, blijf vooral bewegen (liefst buiten als het kan). Als je een goede weerstand wilt behouden / creëren zodat je lichaam tegen ziektes en bacteriën wordt beschermd, dan moet je blijven bewegen en soms ook door het natte koude weer fietsen en de natuur opzoeken. Juist als het regent! Door regen neemt het zuurstofgehalte toe, omdat het vervuilende deeltjes uit de lucht verwijdert. Super goed voor je longen!

Enne Yoga is ook een hele gezonde manier om te bewegen en los te kunnen laten…

Ademhalingsoefening 

Je kunt gewoon de adem gebruiken om iets los te laten. Waar je ook bent, thuis, op het werk, in de auto of zelfs in de rij voor de kassa.. Je ademt heel bewust in door je neus en langzaam uit door je mond waarbij je ook echt het gevoel hebt dat je iets mag loslaten. Kan zijn een fysieke spanning, een gedachte, een gevoel, iets wat jou niet dient op dat moment. Laat het op de uitademing gaan…

Meditatie

Mediteren breng je in het nu, maakt je hoofd rustig, brengt de hartslag omlaag en maakt dat je meer ontspannen door het leven gaat en alles beter aankunt. En je hoeft echt niet in kleermakerszit te zitten, je kunt ook mediteren op een stoel. Als je maar met een rechte rug in lichte actieve houding zit

Een makkelijke meditatie:

1 Zorg dat je een prettige, actieve houding hebt.

2 Concentreer je op je ademhaling. Adem een paar keer rustig in en uit.

3 Breng je aandacht naar de aarde. Je ademt in vanuit de aarde door je lichaam naar boven tot je kruin.

4 Vanuit je kruin adem je weer uit, door je lichaam naar de aarde toe.

5 Dit doe je een paar keer en voel dan hoe je op je inadem je lichaam verlengd en op de uitadem je steeds dieper wegzakt in de aarde… laat je maar dragen en tot rust komen.

Probeer het eens en begin klein met 2 minuutjes.

Voeding

Vermijdt in de herfst ‘koude voeding’ zoals salades, rauwkost en ongekookte graanproducten. Eet liever warme en voedzame gerechten als soep, stamppot, ovenschotels, pasta, gedroogde vruchten enzovoort, en kruiden zoals kaneel, anijs, nootmuskaat, venkel en kruidnagel. Om te drinken zijn bijvoorbeeld warme (CHOCO)melk en thee.

Ontspanning

Creëer bewust ruimte in je agenda voor ontspanning, een momentje voor jezelf. Een lekker bad(of warme douche), een yogales, lees een mooi boek of kijk een film die je graag wilt zien, of boek een klankschalenmassage. Iets waar jij ontspannen en blij van wordt.

Wees lief voor jezelf en een fijne herfst!